nyckeln till fullkomlig frihet

Inte så länge sedan, var jag spelar golf med en vän som är en advokat. Mellan skotten som han började berätta för mig hur mycket han avskydde sitt jobb.

“Varför?” Jag frågade.

“Du måste förstå min verksamhet”, sa han med en huff. “Min dag består i huvudsak av att skriva elaka brev på uppdrag av mina klienter. Sedan får vi elaka brev tillbaka. Detta pågår ett tag tills mina kunder inser hur många debiterbara timmar de har att köra upp. Sedan börjar få otäcka med mig. Hela verksamheten “, sa han med en skakning på huvudet,” är ganska otäck. ”

“Varför inte du göra något annat?” Jag frågade.

Från utseendet på hans ansikte, skulle du ha trott att jag föreslog att han skulle sluta andas.

“Gör något annat?” sade han. “Du förstår inte. Jag bor i ett stort hus. Jag har två stora bilar. Min fru och jag gillar att ta stora resor. Hon springer upp stora räkningar. Vad ska jag göra?”

“Jag vet inte”, sa jag. “Men det låter som ett stort misstag för mig.”

Den tråkiga delen är min kompis är en ljus, talangfull kille. Han ger upp en hel del. Med sin erfarenhet och juristexamen, det finns massor av andra saker han kunde göra.

Men han tror inte det är realistiskt. Varför? Eftersom han inte kan tolerera ens tanken på en tillfällig förlust av status och inkomst. Och, vanligtvis, det är precis vad som krävs för att göra vad du verkligen älskar att göra – att investera i dina drömmar, eller vad som betyder mest.

Som psykologen Laurence G. Boldt skrev en gång, “Det liv spenderas gör vad du älskar är ett annorlunda liv faktiskt från att sätta ditt liv ut för hyra till högstbjudande. Det enda sättet du kan säga att det gör någon skillnad är att säga livet gör ingen skillnad. ”

Dessa ord slog mig mellan ögonen när jag först läste dem för sju år sedan. Vid den tiden hade jag tillbringat 16 år som arbetar på Wall Street. Det betalade bra, men jag hade blivit alltmer uttråkad med vad jag gjorde.

Jag älskade analysera investera möjligheter. Men jag hade tröttnat på att ha samma repetitiva samtal med mina kunder om deras konton varje dag. Så jag bestämde mig för att skriva om de finansiella marknaderna, istället … och börja “investera” i en av mina favorit intressen.

Mina arbetskamrater trodde jag hade förlorat mitt sinne. “Ingen kommer till den punkt där han har alla dessa kunder, alla dessa konton investeringar, alla dessa tillgångar – och alla dessa avgifter som kommer in – och sedan bara går sin väg,” en kollega sa till mig, skeptiska. “Om du lämnar, du kommer att ångra det.”

Men jag har inte. Inte för en minut. Om något, jag önskar jag hade gjort det förr. Författaren Joseph Campbell var rätt:

“Om du följer din salighet,” skrev han, “du sätter dig på en typ av spår, som har funnits där hela tiden väntar på dig, och det liv som du borde vara levande är den du lever jag tror att person som tar ett arbete i syfte att leva det vill säga, bara för pengarna har vänt sig till en slav. ”

Det kanske låter hårt för en del. Vi har alla åtaganden och ansvar, trots allt. Men det betyder inte att förändring är inte möjlig. Det gör ont att spendera dina dagar att göra något som inte är riktigt anpassad till era talanger, särskilt när du vet att du kan göra mycket mer än du är.

I en nyligen PENGAR undersökningen sade sig 43% av boomers tanken på ett nytt jobb var tilltalande. “Nu är det dags att fråga dig själv,” säger finansiell planerare Sheryl Garrett i Shawnee Mission, Kansas, “vill du fortsätta göra det du gör för resten av ditt liv?”

Speciellt när jobbar du tycker är uppfriskande. Det ger ditt liv mening och struktur. Du känner att du uttrycker dig själv, gör en inverkan.

Som den brittiske historikern och filosofen R.G. Collingwood sade, “Perfect frihet är reserverad för mannen som lever av sitt eget arbete och i det arbetet gör vad han vill göra.”

Tyvärr har alltför många människor närmar tänkande arbetsmarknaden av ingenting mer än pengar, säkerhet och förmåner. Jag säger inte att dessa saker inte är viktiga. Ingen av oss skulle överleva länge utan dem.

Men för en verklig känsla av tillfredsställelse, det måste vara mer än bara pengar och säkerhet. Som George Bernard Shaw sade:

“Detta är den sanna glädjen i livet, att det används för ett ändamål som erkänns av dig själv som en mäktig man, den är ordentligt slitna innan du kastas på sophögen, det är en naturkraft istället för en febrig självisk liten clod krämpor och klagomål klaga över att världen inte kommer att ägna sig åt att göra dig lycklig. ”

Vissa kanske kallar Shaw en idealist, en drömmare. Kanske. Å andra sidan, är detta inte en praxis runda. Detta är det enda livet vi får. Du kan arbeta ett jobb. Du kan göra karriär. Eller så kan du välja en utkomst.